Dispozitivul este denumit „rectenna”, fiind un tip de antenă ce transformă energia electromagnetică în curent continuu. Noul dispozitiv realizat de cercetătorii de la MIT şi cei ai Universităţii din Madrid utilizează antene cu frecvenţă radio pentru captarea undelor electromagnetice (precum cele produse de Wi-Fi) şi le transformă în unde de curent alternativ, scrie Science Alert.
Acestea sunt trimise către un semiconductor 3D ce le transformă în curent continuu, cu o capacitate de 40 microvolţi. Nu este multă energie, dar este suficientă pentru alimentarea unui bec LED: Deoarece dispozitivul este flexibil, poate fi amplasat pe spaţii extinse sau utilizat în dispozitive mici portabile. Tehnologia poate fi utilizată chiar şi pentru alimentarea implanturilor medicale.
Desigur, ideea transformării semnalelor Wi-Fi în energie nu este nouă, de mult timp inginerii încearcă să realizeze acest lucru, iar studiul recent a avut ca scop doar îmbunătăţirea tehnicii şi a materialelor folosite. În cazul dispozitivului flexibil, echipa a utilizat disulfură de molibden. Aceasta are o grosime de doar trei atomi atunci când este expusă la anumite chimicale.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Savanţii au descoperit un proces care poate rezolva cea mai mare problemă a fuziunii nucleare
O nouă tehnică, ieftină şi accesibilă, marchează începutul unei noi metode de a obţine electricitate